Fuldkorn - godt til både mennesker og planeten

Når man vælger brød med fuldkorn, vælger man ikke kun brød, der bidrager til en sundere kost – vi vælger også en fødevare med et lavt klimaaftryk,* helt i overensstemmelse med De Officielle Kostråd.

Korn og andre plantebaserede fødevarer er generelt langt mindre ressourcekrævende* at producere end animalske produkter som kød, mejeriprodukter og æg. Fuldkorn udmærker sig desuden ved at udnytte hele kernen i stedet for kun dele af den, som det sker ved raffineret mel.

Fuldkorn giver mere brød end raffineret mel

Når vi bager med hele kornet – både kim, klid og frøhvide – beholder vi de næringsstoffer, der sidder i klid, herunder fibre og B-vitamin. Men vi får også mere mad ud af den samme mængde råvare, fordi vi anvender klid og kimlag, der ellers ville blive frasorteret. 

Et konkret eksempel: 18,6 kg hvede rækker til 60 fuldkornsbrød, men kun 42 hvide brød af samme vægt. Det skyldes, at raffineret mel kun udnytter 75–80 % af kornet, mens fuldkornsmel bruger 100 %  .

Samtidig kræver korn meget lidt vand sammenlignet med mange andre fødevarer. En undersøgelse viser, at det kun kræver 0,51 liter vand at producere én kalorie korn – mens samme mængde energi fra oksekød kræver hele 10,19 liter.   *** 

Set i det lys giver det mening, at fuldkorn spiller en central rolle i De officielle Kostråd, der både tager hensyn til menneskers sundhed og jordens ressourcer. Her anbefales det, at voksne spiser 90 gram fuldkorn om dagen.

Når vi tilbyder flere produkter med fuldkorn, bidrager vi både til sundere spisevaner – og samtidig understøtter vi også en mere ansvarlig og ressourceeffektiv fødevareproduktion.

*Kilde: Den Store Klimadatabase

**Kilde: DTU Fødevareinstituttet

***Kilde: Mekonnen & Hoekstra (2012)